Het verduurzamen van een eigen huis is een hele opgave. Het Regionaal Energieloket en het Nieuwe Wonen kunnen je hierbij adviseren. Het Regionaal Energieloket organiseert collectieve inkoopacties. Bij Het Nieuwe Wonen krijg je uitleg over de mogelijkheden om energiezuiniger en comfortabeler te wonen. Je kunt een wooncoach inschakelen. De wooncoach komt langs en informeert gratis en vrijblijvend over isolatie van dak, vloer of muren. Maar ook het verwarmen en ventileren van kamers en de werking van huishoudelijke apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtescan laten doen. Hiermee kun je eenvoudig zien waar de warmte uit huis weglekt en waar het beste kan worden geïsoleerd. Bijvoorbeeld met dubbel glas, vloer- of dakisolatie of met eenvoudige maatregelen zoals radiatorfolie of tochtstrips.
Kijk voor meer informatie op de website van het Regionaal Energieloket of de website van Het Nieuwe Wonen en vraag een gratis en onafhankelijk gesprek aan bij Het Nieuwe Wonen.
Dat kan via info@hetnieuwewonen.org of 0345 - 254 030.
Heeft u plannen om te verbouwen? Of wilt u energie besparen in uw woning? Neem dan eens een kijkje bij huiseigenaren die u zijn voorgegaan op het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via dit onafhankelijke platform delen huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam bouwen en wonen. Ze vertellen hoe ze hun huis aanpasten met bijvoorbeeld isolatie, een (hybride)warmtepomp en zonnepanelen.
Ervaar duurzaam wonen van dichtbij
Via de website van Duurzame Huizen Route bekijkt u voorbeelden, komt u in contact met een huiseigenaar in de buurt en kunt u om advies vragen. Ervaar het comfort van een duurzaam huis tijdens de tiende editie van de Duurzame Huizen Route op 29 oktober en 5 november 2022. Dan stellen honderden huiseigenaren hun woning open voor bezoekers.
Meld jouw huis aan
Heb je ervaringen opgedaan met het duurzamer maken van je huis? Help een ander op weg en meld jouw huis aan als voorbeeld op www.duurzamehuizenroute.nl.
Steeds meer mensen nemen stappen naar een duurzamere leefstijl. Verduurzaming van je woning is er daar één van. Dit levert vaak lagere kosten op voor de energierekening, maar het vraagt ook om een flinke investering. Deze investering verdient zich altijd terug, maar soms kan het wat langer duren voordat je dit terug ziet op je rekening. Geen budget? Toch zijn er mogelijkheden om je hierbij te helpen. Vanuit onze gemeente bieden wij geen lening aan, maar er zijn verschillende organisaties die jou kunnen helpen met een Energiebespaarlening.
Wat is een Energiebespaarlening?
De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid waarmee je energiebesparende investeringen voor je eigen woning kunt financieren. Wanneer je geen spaargeld hebt, maar toch graag wilt verduurzamen kun je de Energiebespaarlening aanvragen. Deze lening is tegen een lage rente te vinden bij het Nationaal Warmtefonds. Uit de lening zijn verschillende verduurzamingsmaatregelen te financieren, onder andere zonnepanelen, warmtepomp en dak- of gevelisolatie.
Wat komt er allemaal kijken bij het verduurzamen van een woning? Voor veel mensen is het energiezuinig maken van hun woning een stappenplan waar zij langere tijd mee bezig zijn en waar veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Begin met oriënteren door een digitaal kijkje in ons Huis Vol Energie te nemen, onze energiezuinige woning.
Mocht je vragen hebben over de invulling van energiezuinige maatregelen in deze woning kun je contact opnemen met Het Nieuwe Wonen via de website Het Nieuwe Wonen.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijk gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is te vinden waar je subsidie voor kunt aanvragen.
Vraag gratis advies over het isoleren van jouw huis bij Het Nieuwe Wonen, Jouw Huis Slimmer of het Regionaal Energieloket.
Past op jouw huis een duurzaam dak? Het Servicepunt Duurzame Daken helpt je bij jouw keuze. Of je nu je eigen dak wilt vergroenen of samen met de buren de stap wilt zetten. Een groen dak is bedekt met planten. Groene daken helpen mee om hemelwater op te vangen, ze dragen bij aan biodiversiteit en ze zorgen voor verkoeling in de zomer. Groene daken zijn daarmee nuttig voor dieren, planten en mensen. Ze zorgen voor een gezonde en prettige leefomgeving.
Door zonnepanelen te plaatsen help je mee aan het bestrijden van klimaatverandering. Door je eigen energie op te wekken ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en van veranderende energieprijzen. Het is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
Als je zonnepanelen wilt plaatsen is het belangrijk om te weten of het dak geschikt is. Via de Zonatlas kun je dit testen. Woon je in een monument of een beschermd stadsgezicht? Dan moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je bijvoorbeeld kijken bij Het Regionaal Energieloket. Het Regionaal Energieloket is een samenwerking tussen gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven. Zij zijn er om je te helpen met het verduurzamen van je woning. Dat gaat van oriëntatie en advies tot het uitvoeren van een klus. Woningeigenaren kunnen via Het Regionaal Energieloket extra garanties krijgen op een verbouwing.
Je helpt mee aan een beter milieu door het scheiden van jouw afval. We hergebruiken grondstoffen en jij voorkomt dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Het verbranden van restafval is duur, terwijl het hergebruiken van materialen geld oplevert.
Reinigingsdienst Waardlanden zamelt alle grondstoffen in de gemeente Vijfheerenlanden in. Kijk op de Scheidingswijzer van Waardlanden voor uitgebreide informatie over het scheiden van afval. Veel afval is een waardevolle grondstof. Goed scheiden = goed recyclen. Jouw inzet is hierbij onmisbaar.