De meest genoemde kernwaarden zijn: alles bij de hand (51%), groene omgeving (51%) en de rust en ruimte (34%).
Woorden die bij Leerdam-West horen zijn gewoon (39%), traditioneel (20%), levendig (20%) en rustig (20%).
Waar respondenten het trots op zijn (vrij invoerveld), zijn de saamhorigheid (groepsgevoel, omzien naar elkaar), de voorzieningen (goede winkel- en zorgvoorzieningen, alles bij de hand) en het multiculturele karakter van de wijk.
Wonen
43% van de respondenten wil niet verhuizen. Van de respondenten die we willen verhuizen, wil 49% in Leerdam blijven wonen, 16% wil binnen de gemeente Vijfheerenlanden blijven en 14% wil de regio uit.
De meerderheid is voorstander van het slopen van (oude) woningen/gebouwen voor nieuwbouw (63%) en compact bouwen in de bebouwde kom van Leerdam, met meer ruimte voor hoogbouw en meer ruimte voor openbaar groen en voorzieningen (60%).
Een grote meerderheid (97%) wil dat er meer verschillende type woningen in de wijk gebouwd worden.
Klimaatneutraal wonen (61%), bouwen voor de eigen bewoners van Leerdam (53%) en het ondersteunen van initiatieven van bewoners (26%) worden het meest genoemd als ontwikkelingen op gebied van nieuwbouw waar de gemeente op in zou moeten zetten.
Voorzieningen (top 3)
Voor ouderen: meer seniorenwoningen (64%), de toegankelijkheid van gebouwen en straten verbeteren (42%) en een zorgservice (36%).
Voor jongeren: meer speelplekken (51%), verbeteren OV-verbinding (39%) en meer ontmoetingsplekken (38%).
Werken
Van de werkende respondenten, geeft 29% aan buiten de regio te werken. Daarnaast werkt 15% buiten de gemeente Vijfheerenlanden, binnen de regio Utrecht.
49% van de respondenten geeft aan deels thuis en deels op kantoor te willen werken. Zo’n 10% wil voornamelijk thuiswerken. Voor 32% van de respondenten is thuiswerken geen optie.
Mobiliteit
Een meerderheid heeft een voorkeur voor het autoluw inrichten van het huidige stadscentrum (54%), de aanwezigheid van voldoende voorzieningen voor elektrische deelscooters/auto’s (83%) en meer ruimte voor fietsen en wandelen in nieuwe woonlocaties (89%), meer investeren in fietspaden dan in (auto)wegen (66%) en een betere OV-verbinding (63%).
De meerderheid wil niet dat huidige parkeerplekken vervangen worden door meer groen (62%) en dat nieuwe woonlocaties autoluw ingericht worden (54%).
De meningen over vervoer op aanvraag (zoals een belbus) zijn verdeeld.
Groen en landschap
Het inzetten op het planten van meer bomen (55%), meer groen waar kinderen kunnen spelen (zoals een park of natuurspeeltuin) (54%) en het motiveren van inwoners om de eigen tuin te vergroenen (45%) worden door de respondenten het meeste genoemd als het gaat om groenvoorziening in de gemeente.
Betere fiets- en wandelpaden in de omgeving (49%), uitgezette wandelroutes als klompenpaden (31%) en openbare (invaliden)toiletten (31%) worden het meeste genoemd als mogelijkheden die motiveren om vaker naar buiten te gaan.
Toerisme
De meerderheid (65%) vindt dat er meer ingezet moet worden op de toeristische promotie van de gemeente. Daarnaast voorziet 61% geen overlast door de komst van meer bezoekers. Wel vindt 75% het belangrijk dat stiltegebieden echt stil blijven. Ook vindt 54% dat individuele bezoekers welkom zijn, maar liever geen grote groepen.
De helft van de respondenten vindt dat er meer voorzieningen nodig zijn voor bezoekers (zoals horeca en campings).
Om overlast door de komst van bezoekers aan te pakken, moet de gemeente inzetten op het verbeteren van het openbaar vervoer (48%) en fietspaden (48%), zodat bezoekers minder vaak met de auto komen. Ook het toevoegen van parkeerplaatsen (toeristische overstappunten) buiten de centra draagt er volgens 47% van de respondenten aan bij om overlast aan te pakken.