25
mrt
Windmolens

Windmolens

Onze gemeente is net als de rest van Nederland bezig om te onderzoeken hoe wij kunnen bijdragen aan de verbetering van het klimaat. Nederland heeft afgesproken dat de Nederlandse CO2-uitstoot omlaag moet. In het Klimaatakkoord hebben de overheid, gemeenten, waterschappen, Provincies, bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt welke maatregelen er genomen moeten worden om dat doel te bereiken. Eén van deze afspraken gaat over het opwekken van duurzame elektriciteit met behulp van zonnepanelen en windmolens.

Mogelijkheden

Eén van de mogelijkheden is het plaatsen van nieuwe windmolens. We hebben in onze gemeente een aantal gebieden die hiervoor in aanmerking komen. Deze gebieden noemen we zoekgebieden. 

We gaan de komende periode op verschillende manieren onderzoeken of deze zoekgebieden ook echt geschikt zijn voor windmolens en wat dat betekent voor de dorpen en de inwoners die in de buurt liggen van deze zoekgebieden.

De zoekgebieden voor windmolens zijn:

 • Langs de A27 in de buurt van Lexmond
 • Langs de A2 bij het windpark Autena Vianen
 • Langs de A2 in de buurt van Zijderveld

VHL-Plein

Op 18 februari werd de gemeenteraad geïnformeerd over de zoekgebieden tijdens het VHL-Plein. De voor- en nadelen van windmolens worden besproken en de mogelijkheden van de netbeheerder Stedin om wind en zon op dak aan te sluiten op het netwerk. U kunt deze informatiebijeenkomst terugluisteren via de link op vijfheerenlanden.nl/raadsagenda.

Webinar op 30 maart 

 • Op dinsdagavond 30 maart 2021 werden inwoners geïnformeerd over de plannen in een digitale bijeenkomst. Het webinar was informatief en ging over wat er nodig is om aan de regionale opgave voor windenergie te kunnen voldoen. Deze informatie is terug te kijken, het filmpje van de avond is op te vragen via de e-mail duurzaam@vijfheerenlanden.nl. 
 • In april kunt u met ons meedenken over de voor- en nadelen van de drie zoeklocaties. Meer informatie hierover volgt binnenkort via deze website, de gemeentepagina, in de krant en onze social media.

Programma

 • 20:00 opening (Wethouder Hendriksen en  Rijk van Voskuilen bureau Over Morgen
  • Kennis over voortraject, en proces dat volgt
 • 20:10 Uitleg en tijdspad RES (Noortje Beuvery gemeente Vijfheerenlanden)
 • 20:20 Opgave 2030 en bijdrage Vijfheerenlanden met concept RES (Raadslid Gert Schut)
  • Vragen om overwegingen vanuit de raad
 • 20:30 Toelichting zoekgebieden (Rijk van Voskuilen bureau Over Morgen)
 • 20:45 Veel gestelde vragen (en  Rijk van Voskuilen Anouk Bakx bureau Over Morgen)
 • 21:15 Uitleg participatietraject (Noortje Beuvery/Indira Scholtmeijer)
 • 21:30 Einde


Terug naar overzicht

Reacties

Hr. Mari Hanegraaf

Ik ben heel erg voor duurzaam, zon en windenergie kunnen daarin een goede bijdrage leveren, ik vindt echter wel dat de locaties dusdanig gekozen dienen te worden dat bestaande woningen, maar ook in toekomst te bouwen woningen er geen overlast van mogen ondervinden.
Ook natuurgebieden dienen ontzien te worden.
Grote parken alleen op daarvoor bij uitstek geschikte plaatsen (zee en dun bevolkte plaatsen op land.
M.vr.gr.Mari Hanegraaf

Rick Fransen

De uitdaging is dat Nederland te klein en te dichtbevolkt is om uitsluitend te bouwen op dunbevolkte plaatsen. Daarnaast heeft elke regio zijn eigen verantwoordelijkheid als het gaat om verduurzamen (zie ook de Regionale Energiestrategie). Ook onze regio ontkomt er dus niet aan... :)

Frans de Bruyn

wil graag meepraten maar geen link ontvangen

dhr. Rien Haverkamp

geen link ontvangen?

Hortencia Rustveld

Jammer dat ik niet deel kan nemen aan de Webinar van vanavond. Ik heb geen link.

a lakerveld

ik wil graag een link ontvangen

Dhr Anthonie van Egmond

Is het mogelijk om het webinar terug te kijken? zo ja kunt u me een link sturen? mvg, Anthonie van Egmond

Ralf Ruysink

Het is een duivels dilemma te noemen, die windmolens. Maar we kunnen het probleem niet bij de buren over de schutting gooien. De grootste hinder voor bewoners is slagschaduw en geluidsoverlast. Een afstand van tenminste 10 x de masthoogte tot de dichtsbijzijnde bebouwing zou dan ook wenselijk zijn, ook al is dat (nog?) niet de norm. Het zou mooi zijn als de gemeente hier van uit gaat.

Log in om een reactie kunnen plaatsen!