Verhalen vol energie

Iedereen heeft mogelijkheden om te verduurzamen. Door mee te doen lever je een belangrijke bijdrage, samen kunnen we veel bereiken. 


Winst voor milieu én jezelf

Luuk Knook en Marit van Os

Vorig jaar vielen we voor een huis uit 1973 met energielabel D. Er was al twintig jaar niks aan het huis gedaan. We zijn best groen ingesteld én kijken graag naar de economische kant van verbeteringen. Daarom hebben we ons huis duurzaam verbouwd.

Verduurzamen

De ketel in ons huis stamde uit 1988 en moest echt vervangen worden. Daarnaast hebben we de vloer en spouwmuren laten isoleren. Zelf isoleerden we het dak, plaatsten we isolerende folie achter de radiatoren en gebruiken we ledverlichting. En sinds afgelopen juli hebben we ook zonnepanelen op het dak.

Een goede investering

Ons huis heeft inmiddels energielabel A. Milieutechnisch is dat natuurlijk prachtig, maar tegelijkertijd is ons huis meer waard geworden en is onze energierekening superlaag. Lager zelfs dan die van een gemiddeld éénpersoonshuishouden in een appartement! Je bent dus ook een dief van je eigen portemonnee als je niet groen denkt en verduurzaamt.

Subsidies en groene initiatieven

Wij hebben bij de renovatie van ons huis gebruik gemaakt van een aantal subsidieregelingen. Via de SEEH krijg je bijvoorbeeld 30% van je investering terug als je een erkend bedrijf laat isoleren. En voor zonnepanelen ben je 20% goedkoper uit door aan te sluiten bij de collectieve inkoop van Vereniging Eigen Huis.

Kosten een struikelblok?

Mensen denken vaak dat verduurzamen ingewikkeld en duur is, maar dat valt alles mee. Met € 1000,- kun je al heel veel doen. Het rendement van je geld is dan ook nog eens hoger dan wanneer je het op de bank laat staan. Je moet er dus gewoon even induiken en dan lekker aan de slag gaan.


Op een natuurlijk moment verduurzamen; dat loont

Marjet Rutten

In 2011 kochten we een riet gedekte boerderij uit 1866. Alles was verouderd en de boerderij was in heel slechte staat. Een uitgelezen moment dus om het huis niet alleen te verbouwen maar ook te verduurzamen. Ik ben groot voorstander van gasloos, maar dat lukte in 2011 nog niet. Omdat er nog te weinig kennis en ervaring was, moest het anders.

Een warm huis

Bij de verbouwing gingen we voor energiebesparing én comfort. We wilden het huis overal warm genoeg kunnen stoken. Anno 2020 zou ik kiezen voor een grondwarmtepomp, maar destijds durfden leveranciers dat door de vides in onze woning niet aan. We kozen daarom voor een hybride warmtepomp zodat we de Hr-ketel konden bijstoken als dat nodig was.

Goedkoper én schoner

Naast de investering in een hybride warmtepomp hebben we natuurlijk flink geïsoleerd en kozen we bijvoorbeeld voor infrarood verwarming, zonnepanelen en ledverlichting. Al met al daalde de energierekening van ons atypische oude, vrijstaande huis van € 600,- naar € 100,- per maand. Maar de winst voor het milieu is wat mij betreft zeker zo belangrijk. Dat geeft echt een goed gevoel.

Tip

Verduurzamen op een natuurlijk moment levert altijd het meest op. Als je ketel aan vervanging toe is bijvoorbeeld of als je toch gaat verbouwen. Onze tip bij een verbouwing is ook loze leidingen te leggen. Dat scheelt veel breekwerk als je in de toekomst nog verder wilt verduurzamen.

Vragen?

Door onze eigen ervaringen én mijn werk weet ik inmiddels veel over verduurzaming. Die kennis deel ik graag. Stuur als je vragen hebt dus gerust een mail naar info@constructief.nl


Een gezonde groene voetbalvereniging

Perry Bloks van voetbalvereniging SC Everstein

Energieneutraal worden is de stip op de horizon voor voetbalvereniging SC Everstein. Om dat te bereiken, werkt de club concreet aan 4 punten: afvalscheiding, de goedkopere inkoop van stroom, het drukken van energieverbruik en het zelf opwekken van stroom. En wat blijkt? Dat is niet alleen groen, maar bespaart ook nog eens veel kosten.

Groen kosten besparen

We zijn begonnen met het scheiden van afval en het goedkoper inkopen van stroom. Plastic afval wordt bij ons gratis opgehaald en dat heeft twee voordelen. We zijn ons allereerst meer bewust van het afval dat we produceren en verder hebben we minder restafval waardoor we minder ophaalkosten hebben. En de kostenbesparing is nog verder opgelopen doordat we van afvalverwerker wisselden.

Minder energie verbruiken

Toen we vorig jaar een energiescan deden, schrokken we echt van ons hoge basisverbruik. We zagen dat er bijvoorbeeld verschillende vriezers stonden te loeien terwijl er bijna niks in zat. Die stekkers gingen er dus gelijk uit. Verder bleek onze veldverlichting energie te slurpen. Daarom praten we nu met de gemeente, eigenaar van de lichtbakken, over het omschakelen naar ledverlichting.

Plus, plus, plus

En nu? Nu zijn we de aanschaf van eigen zonnepanelen aan het voorbereiden. Dit jaar komen we namelijk in aanmerking voor een aantal subsidies. Al met al is het fantastisch te zien hoe we als club vergroenen. Verder is het superleuk te ontdekken dat dat ons als club extra aantrekkelijk maakt voor sponsoren én dat we financieel gezond kunnen blijven door alle besparingen. Zo snijdt het mes wel aan heel veel kanten tegelijk.


Minder afval, meer mensen

Tieneke van Putten, Stichting Kringloop Vianen

Tieneke van Putten liep drie jaar geleden stage bij de kringloop in Lexmond en besloot toen onder het motto ‘minder afval, meer mensen’ ook in Vianen weer een kringloop te starten. Afgelopen februari opende ze op dezelfde locatie een bouwkringloop en een textielatelier. Dat leidde niet alleen tot meer hergebruik, maar ook tot meer werkplekken voor vrijwilligers, stagiaires en mensen die willen re-integreren.

Textielatelier

Bij de kringloop komt altijd veel textiel binnen: kleding én allerlei lappen. Maar niet alles wordt verkocht. Voorheen ging dat textiel weg, maar nu maken we er in het textielatelier superleuke nieuwe producten van. Van tassen, kussens en schorten tot box- of picknickkleden. En we werken op bestelling! Ons textielatelier heeft zelfs een eigen label voor de exclusieve producten: Het Puttertje.

Bouwmarkt

De kringloop herbergt naast het textielatelier ook een bouwkringloop. Het was er vanaf dag één druk en steeds meer doe-het-zelvers weten er de weg te vinden. We hebben voorlopig genoeg aanbod van particulieren en kleine bedrijven, maar dat moet natuurlijk wel zo blijven. Daarom kijken we samen met de gemeente hoe we er voor kunnen zorgen dat ook klusbedrijven en aannemers hun overgebleven spullen bij ons komen brengen.

Sociale duurzaamheid

De oprichting van de bouwkringloop en het textielatelier leidde niet alleen tot meer hergebruik. We kunnen daarmee ook meer zinvol werk en contact bieden aan vrijwilligers, stagiaires en mensen die om wat voor reden dan ook afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daar gaat duurzaamheid natuurlijk ook over. En omdat onze kringloop niet kan bestaan zonder deze fantastische, betrokken mensen is er bij ons echt sprake van een win-win situatie.